De laatste schoolweken word ik zo geleefd en lijkt het wel of alles moet worden afgerond. Alle uitjes worden nu nog even uit de grond gestampt en natuurlijk is het geweldig dat het weer kan èn mag. Ik merk dat ik dan echt weinig tijd heb om stil te staan bij mijn gevoel. Kortom, tijd om dat wel te doen en onze gevoelens eens onder de loep te leggen.

Waarom is het voor mensen nu zo belangrijk om dit te doen?

Om een gezonde relatie op te bouwen, is het belangrijk om jezelf te (leren) kennen. Welke gevoelens ervaar jij in de diverse situaties. Wat doet een negatieve opmerking met jou? En wat ervaar je als je bijv. weet dat je over 1 week op vakantie gaat.

Vaak worden we door onze gevoelens beïnvloed zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Meestal zijn ze onder te verdelen in positieve en negatieve gevoelens.

In de positieve categorie komen gevoelens zoals; gelukkig zijn, opgewonden zijn, ontroerd en tevreden zijn. In de negatieve categorie komen gevoelens voor als; boosheid, angst, wrok en depressie.

Zowel de positieve als de negatieve gevoelens mogen er zijn. Gevoelens vertellen iets over jezelf. Ze geven een aanwijzing over de manier waarop je op de situatie reageert. Het zijn net de waarschuwingslichten in je auto. Er is iets wat je aandacht vraagt. Je kunt een lichtje negeren of je kunt uitstappen en kijken wat er aan de hand is.

Let op de volgende 4 dingen met betrekking tot emoties:

 1) Ze verschijnen gewoonlijk spontaan (een gevoel kan je overvallen)

2) Emoties komen vaak in groepen (we kunnen boos, gefrustreerd en geïrriteerd zijn)

3) Emoties hebben verschillende niveaus van sterkte (je kunt je een beetje verdrietig voelen of helemaal in de put zitten)

4) Gevoelens kunnen soms met elkaar botsen (je bent een uur aan het wachten op je vriend. Je kunt je gelukkig voelen, omdat hij er na een uur is en je kunt je boos voelen omdat hij jou niet even heeft gebeld dat hij later zou komen)

Als jij op de hoogte bent van je eigen emoties, dan geeft dat een beter beeld van de persoon die jij bent en van de manier waarop jij reageert.

Dit doe je door zo af en toe jezelf eens de vraag te stellen: Wat voel ik op dit moment?

Het is ook goed om te onderzoeken hoe je lichamelijk reageert. Glimlach jij als je iemand hoort spreken? Heb je oogcontact met de ander. Hoe is de intonatie van jouw stem? Heb je lichamelijke reacties op een situatie geven u vaak een aanwijzing van wat je voelt. Je gevoelens onthullen een aspect van wie je bent. Ze zijn dan ook een belangrijk onderdeel van je leven en ze beïnvloeden jouw gedrag enorm.

Wil je meer te weten komen wie jij bent?

Informeer dan eens naar het Love Worx Balanstraject. Je kunt je natuurlijk ook opgeven voor het Singlestraject, waarin we maatwerk aan de slag kunnen gaan met onze gevoelens.  Stuur een mailtje naar Love Worx (info@loveworx.nl) en ontvang een leuke zomerkorting! Ik zie jouw reactie graag tegemoet!