In herinner me nog goed dat ik vrijgezel was en ‘flink’ ziek. Ik zat opgesloten in huis en kon geen kant op. Ik voelde me te beroerd om boodschappen te doen. Ik woonde op een ruime bovenverdieping en sleepte mijzelf de trap op om zo snel mogelijk m’n bed weer in te duiken. Ik weet nog goed dat ik mezelf echt in de weg zat. Ik ben een ‘bezige bij’ en ik miste activiteit. Door tot rust te komen kon ik beter bij mijn emoties komen. En wat deed ik met deze gevoelens? In die tijd zijn er in mijn leven mooie dingen ontstaan. Ik heb initiatieven genomen waar ik normaal gesproken geen tijd voor zou hebben vrijgemaakt. Een goed initiatief kan veel verschil uitmaken, dat blijkt wel uit de volgende gebeurtenis.

Op één van die ziek-thuis-zijn-dagenwerd ik ineens verrast. Daar stond een fles jus d’orange en een fruitschaal met een lief briefje erbij: Beterschap! Van wie had ik dat gekregen? Van mijn tachtigjarige onderbuurvrouw, bij wie ik zo af en toe een kopje koffie ging drinken. Ze was niet goed ter been, maar was wel de binnentrap opgelopen om mij te verrassen. Dit staat nog in mijn geheugen gegrift. Wat was ik blij met dit liefdevolle gebaar.

De kans is groot dat er in de komende weken meer mensen thuis komen te zitten. Mensen die ziek zijn of gewoon hun werk niet meer kunnen doen. Veel publieke activiteiten zijn afgelast en plekken waar je andere mensen kunt ontmoeten zijn gesloten. Dan wordt je wereldje ineens erg klein en dat zou je als single zomaar kunnen aanvliegen.

Wat zou jij voor singles kunnen doen?

Bel eens iemand op om even te ‘kletsen’ en vraag wat je voor hem/ haar kunt betekenen.

Koop een bloemetje/plant om hem of haar ‘op te fleuren’. Weinig tijd? Koop dan een bloemetje online. (Zo ondersteun je ook nog de bloemisten in ons land.)

Vraag hem/haar mee voor een lange wandeling. Hoe fijn is dat met dit prachtige weer! Geniet van de zon en de natuur.

Wat kun jij als single doen?

Alle dingen die hierboven staan: een telefoongesprek, een bloemetje voor die leukerd die jij maar niet uit je hoofd krijgt… En de beste tip die ik als vrijgezel kreeg… (rapapa…rapapa…):

Leen de hond van de buren!  en maak een heerlijke, lange wandeling. Hond blij en jij blij. OK, een praatje op afstand van 1½ meter… maar je ontmoet andere mensen en hebt weer eens een ander gesprek. Nu alleen nog even kijken welke buren een viervoeter hebben 😉

Veel wandelplezier!